Vyötärölihavuus on yleistynyt huolestuttavasti viime vuosikymmeninä. Rasvan kertyminen vatsaonteloon on terveysriski myös henkilöille, jotka ovat painoindeksinsä perusteella normaalipainoisia.

Tuoreen selvityksen mukaan jopa 42 prosenttia maailman väestöstä voi olla vyötärölihavia. Arvio on huolestuttava, sillä vyötärölihavuus on terveysriski myös muuten normaalipainoisilla.

Laaja selvitys perustuu 290 tutkimuksen aineistoihin ja yli 13 miljoonan ihmisen terveystietoihin. Yleisintä vyötärölihavuus on yli 40-vuotiailla, naisilla, kaupunkilaisilla, valkoihoisilla ja varakkaissa maissa asuvilla.

Alueellisesti suurimmat luvut saatiin Keski- ja Etelä-Amerikassa, missä 53–55 prosenttia yli 15-vuotiasta oli aineistojen perusteella vyötärölihavia.

Vyötärölihavuus on yleistynyt huomattavasti 1980-luvun lopulta alkaen. Vuosina 1985–1999 vyötärölihavia oli 31 prosenttia eli kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin nykyään. Erityisesti nuorten ja miesten vyötärölihavuus on lisääntynyt, mutta luvut eivät vielä ole naisten ja yli 40-vuotiaiden tasolla.

Vyötärölihavuudessa suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Vyötärölihavuus on merkittävä terveysongelma, ja tutkimusten mukaan se on terveysriski myös henkilöille, jotka ovat painoindeksinsä perusteella normaalipainoisia.

Suomessa vyötärölihavuuden raja on naisilla 90 cm ja miehillä 100 cm. Nämä kriteerit täyttää ainakin kolmannes yli 30-vuotiaista suomalaisista.