Ihonhoidosta ei kannata ottaa lomaa, kun aurinko ilmestyy taivaalle ja ilma lämpenee. Ihon tarpeet muuttuvat kesällä, joten ihonhoitotuotteet ja -rutiinit on hyvä päivittää.

Kun ilma lämpenee ja aurinko kipuaa korkeammalle, ihon tarpeet muuttuvat. Tärkein asia kesäihon hoidossa on aurinkosuoja. Sen käyttö kannattaa aloittaa viimeistään maaliskuussa ja jatkaa pitkälle syksyyn.

– Virallisten suositusten mukaan aurinkovoidetta kannattaa käyttää, kun UV-indeksi on 3. Itse kuitenkin suosittelen sitä jo silloin, kun UV-indeksi on 1 tai 2, SKY-Cidesco-kosmetologi Maria Rantanen Day Spa Yadesta sanoo.

Aurinkosuojavoidetta voi hyvin käyttää myös ympäri vuoden, sillä siitä ei ole iholle mitään haittaa. Palamisesta sen sijaan on: se lisää riskiä sairastua ihosyöpään ja voi aktivoida esimerkiksi huuliherpeksen. Muista, että suojakerroin on kesällä tarpeen myös pilvisellä säällä, sillä suuri osa UV-säteilystä läpäisee pilvet.

– Monissa meikeissä on suojakerroin 15, joka suojaa noin 93 prosentilta UV-säteitä. Se sopii kesällä hyvin kaupunkioloihin, jos oleilet pääosin sisällä, etkä vietä paljon aikaa suorassa auringonpaisteessa, Rantanen sanoo.

Jotta meikin aurinkosuoja toimisi koko päivän, meikkiä pitäisi kuitenkin lisätä parin tunnin välein.
Suojakerroin 30 on hyvä valinta, jos viettää enemmän aikaa ulkona. Se suojaa 97 prosentilta UV-säteitä. Jos iho on herkkä, siinä on punapigmenttiä tai oleilee paljon veden äärellä, kannattaa käyttää suojakerrointa 50+. Se suojaa 98 prosentilta UV-säteitä.

– Aurinkovoidetta pitää muistaa myös lisätä kahden tunnin välein, jotta se suojaisi kunnolla, Rantanen muistuttaa.

Tulehdus rauhoittuu, talintuotanto kiihtyy

UV-säteitä on kahdenlaisia: UVA- ja UVB-säteitä. UVA-säteet tunkeutuvat ihon tukikudoksiin ja haurastuttavat niitä. Siitä seuraa ryppyjä, juonteita ja veltostumista.

UVB-säteet vaikuttavat puolestaan ihon väripigmentin melaniinin tuotantoon. Ne siis ruskettavat ja voivat myös polttaa ihon ja altistaa näin ihosyövälle. Pigmenttiläiskät syntyvät, kun UVB-säteet aktivoivat paikallisesti melaniinia tuottavia melanosyyttisoluja liikaa.

– UVB-säteillä on myös hyviä ominaisuuksia: ne rauhoittavat ihon tulehdusta, Rantanen sanoo.

Siksi tulehduksesta johtuvat ihosairaudet, kuten atopia ja psoriasis, rauhoittuvat usein kesällä.
Aurinko vaikuttaa myös ihon kosteuteen: sen lämpö lisää talintuotantoa ja kosteuden haihtumista iholta. Tali on rasvaa, joka saa ihon tuntumaan pehmeältä.

– Lisääntynyt talintuotanto vie kuivuuden tunnetta pois iholta. Siksi iho ei välttämättä kesällä tunnu kuivalta, vaikka kaipaisikin kosteutusta.

Vesikosteutus ja rasvakosteutus ovatkin eri asia. Iho tarvitsee molempia. Jos vesikosteutuksen eli hoitoveden, seerumin tai kosteusvoiteen käytön laiminlyö, iho alkaa tuottaa puolustuksekseen entistä enemmän talia.

– Silloin iho menee helposti tukkoon ja syntyy hikinäppyjä. Toisaalta iho voi pintakuivua, kun se ei saa tarpeeksi vesikosteutta.
Samasta syystä aurinko ei useinkaan helpota aknea, vaikka UVB-säteily vähentääkin tulehdusta. Akneiho tuottaa muutenkin liikaa talia, ja aurinko lisää talintuotantoa entisestään. Aurinko pahentaa helposti myös ruusufinniä ja aiheuttaa aurinkoihottumaa.

Tärkein asia kesäihon hoidossa on ihon suojaaminen auringon UV-säteilyltä.

Puhdista hyvin ja kuori usein

Yksi tavallisimpia kesäihon hoitovirheitä on liian huoleton puhdistus. Rantasen mukaan yleisimpiä iho-ongelmia kesällä on aurinkovoiteen tukkima iho. Se syntyy, kun aurinkovoidetta kerrostaa ohjeiden mukaan päivän mittaan, eikä pese sitä kunnolla pois. Ihohuokoset tukkeutuvat, ja näppyjä syntyy.

– Varsinkin fysikaalisten suojien mineraalipartikkelit tukkivat ihon helposti, jos sitä ei puhdista hyvin, Rantanen sanoo.

Kaksoispuhdistus on paras tapa pestä aurin­kosuojavoiteet pois. Aurinkovoiteissa on nimittäin sekä rasva- että vesiliukoisia aineita.
Ensin pestään rasvaliukoiset aineet pois öljypuhdistuksella, sen jälkeen puhdistus viimeistellään vesipohjaisella puhdistusaineella, kuten puhdistusvaahdolla. Vartalolta aurinkovoiteen saa näppärästi pois kuorintakintaalla.

– Kesällä ihoa kannattaa myös kuoria ja naamioida säännöllisesti. Näin iho ei tukkeudu ja pysyy kosteutettuna.
Hyvä yleissääntö on tehdä kuorinta ja sen perään naamio kerran tai kahdesti viikossa. Jos iho tuottaa paljon talia, kertoja voi lisätä. Kuorinta poistaa iholta kuolleen solukon. Hellä­varaiset entsyymikuorinnat tai miedot happokuorinnat sopivat useimmille ihoille.

– Jos iho on yhtään couperoottinen, raekuorintoja kannattaa välttää. Voimakkaat happokuorinnat puolestaan herkistävät ihoa auringolle. Siksi ne eivät yleensä sovi kesään.

Naamio on tärkeä muistaa kuorinnan jälkeen, sillä kuorinta jättää ihon paljaaksi. Se tarvitsee kuorinnan jälkeen kosteutusta, ja naamion aktiiviaineet myös imeytyvät parhaiten heti kuorinnan jälkeen. Kesällä kannattaa valita kosteuttava naamio.

– Yleinen harhaluulo on, että rusketus lähtee kuorinnan mukana! Näin ei ole, vaan rusketus itse asiassa tulee paremmin esiin, kun iholta kuorii pois kuolleen solukon.

Vaihda tuhdit voiteet kevyempiin

Kesällä ilmankosteus on korkeampi kuin talvella, ja lämpö ja hikoilun lisääntyminen vaikeuttavat ihon hengittämistä. Siksi ihonhoitotuotteet kannattaa vaihtaa toisiin kesän kynnyksellä.

– Ensimmäiseksi kannattaa vähentää öljyjä. Niiden käyttö on hyvä lopettaa, kun ilma alkaa lämmetä, Rantanen neuvoo.

Huhti–toukokuun tietämillä on puolestaan aika vaihtaa kosteusvoide kevyempään. Kuivakaan iho ei yleensä tarvitse kesällä kovin öljyisiä ja tuhteja voiteita, sillä iho voi paremmin, kun ilmankosteus on korkeampi. Liian hoitavat tuotteet voivatkin tukkia ihon.
Korealaisesta ihonhoitorutiinista tuttu hoitovesi sopii erittäin hyvin kesäihon kosteuttamiseen. Se taputellaan tai suihkutetaan iholle heti puhdistuksen jälkeen. Hoitovesi toimii kuin varovainen kastelu kuivalle kukkamullalle: se pehmittää ihoa, kosteuttaa sitä ja helpottaa myös muiden hoitotuotteiden imeytymistä.

– Hyvässä hoitovedessä on jokin muu kuin vesipohja. Siinä voi olla esimerkiksi aloe vera-, ruusu- tai kurkkuvettä.
Hoitovettä ei pidä sekoittaa kasvoveteen, joka on yleisnimitys kaikille iholle siveltäville vesille. Kasvovedessä voi olla mukana jopa alkoholia, jota iholle ei kannata levittää. Hoitovesi sen sijaan sisältää ravinteita ja on rinnastettavissa seerumiin.

Hoitoveden päälle taputellaan kosteuttava seerumi. Se imeytyy hyvin, eikä jätä kalvoa ihon pinnalle. Seerumin raaka-ainelistasta kannattaa etsiä hyaluronihappoa, joka on kosteuttajien kuningatar. Se sitoo itseensä kokoonsa nähden jopa tuhatkertaisesti kosteutta.

– Toinen tyypillinen kosteuttaja on aloe vera, joka sopii monelle ihotyypille ja kosteuttaa tehokkaasti.
Aloe vera myös rauhoittaa ihoa, jos se on kärsinyt auringossa.

Rantanen neuvoo kysymään kosmetologilta, mikä seerumi toimii omalle iholle. Myös monissa apteekeissa työskentelee nykyään kosmetologeja.

Kesällä hoitovoiteen voi halutessaan korvata päivällä sävyttävällä CC-voiteella, jossa on mukana myös aurinkosuojakerroin. Nykyisin monet aurinkosuojavoiteet ovat myös itsessään hoitavia, jolloin erillistä kosteusvoidetta ei myöskään välttämättä tarvita.

– Yöksi voi sitten levittää ravitsevamman voiteen, sillä silloin iho on muutenkin aktiivisimmillaan ja uusiutuu tehokkaimmin.

Kesällä kannattaa valita kevyempi voide, liian hoitavat ja paksut tuotteet varsinkin päiväkäytössä voivat tukkia ihon.

Meikkaa kevyesti, muista vedenjuonti

Paksut meikkivoiteet kannattaa kesällä jättää väliin, sillä ihon on vaikea hengittää niiden läpi ja hikoilu voi saada ne valumaan. CC-voiteen lisäksi toinen hyvä vaihtoehto on jauhemainen mineraalimeikkipohja.

– Mineraalimeikkipohjat ovat usein jopa vedenkestäviä ja pysyvät kasvoilla, vaikka hikoilisi.

Väriä kasvoille saa myös itseruskettavilla tuotteilla tai aurinkopuuterilla. Jos iho on herkkä palamaan, ne ovat turvallinen tapa hankkia päivetys.

Jos haluaa tarjota iholleen ekstrabuustia, kannattaa syödä värikkäitä kasviksia ja juureksia. Niistä saa paljon vitamiineja, joita koko keho tarvitsee. Kun voi hyvin, ihokin usein voi.

Kesällä myös vedenjuonti on entistäkin tärkeämpää. Iho nimittäin tarvitsee kosteutta myös sisältä päin, ja lämpiminä kuukausina vettä haihtuu iholta enemmän kuin talvella. Mitä enemmän vettä kehossa on, sitä kosteutetumpana ihokin pysyy.

Asiantuntijana SKY-Cidesco-kosmetologi Maria Rantanen Day Spa Yade

Julkaistu Terveydeksi! 2/2020